Online hypotheek afsluiten

Online je hypotheek afsluiten: alle ins en outs
Steeds meer mensen kiezen ervoor hun hypotheek online af te sluiten. Ze gaan niet meer naar de bank of naar de hypotheekadviseur, maar regelen hun hypotheekaanvraag helemaal zelf. Ben jij benieuwd of dit ook iets voor jou is? Lees dan meer over het online afsluiten van een hypotheek in dit artikel.

Online een hypotheek afsluiten, wat houdt dat in?
Er zijn drie verschillende manieren om een hypotheek af te sluiten. Ten eerste kun je naar de bank gaan voor een hypotheek. Je legt uit dat je een huis wil kopen en de bank kan je vertellen hoeveel geld je kunt lenen. Ten tweede kun je naar de hypotheekadviseur gaan om een hypotheek af te sluiten. Ook in dit geval wordt jouw maximale hypotheek berekend en sluit je een contract af voor het krediet dat je nodig hebt voor jouw huis.

Tot slot kun je ervoor kiezen jouw hypotheek online af te sluiten. In dit geval ga je niet naar de bank of naar de hypotheekadviseur, maar bereken je jouw maximale hypotheek zelf. Ook zorg je er zelf voor dat jouw lening op de juiste manier afgesloten wordt, zodat je jouw droomhuis kunt kopen.

De voordelen van online je hypotheek afsluiten
Het online afsluiten van je hypotheek heeft enkele interessante voordelen. Het eerste voordeel van een online hypotheek, is het feit dat deze hypotheek vaak voordelig is. Ga je naar de bank voor een hypotheek, dan betaal je hier gemiddeld 2500 euro voor. Ga je naar de hypotheekadviseur, dan betaal je ongeveer 2000 euro. Het online afsluiten van een hypotheek kost ook geld, maar dit is wel veel goedkoper. In dit geval ben je gemiddeld 500 euro kwijt. Wil je geld besparen bij aankoop huis, dan is de online hypotheek de beste keuze.

Daarnaast is het online afsluiten van een hypotheek niet alleen voordelig, maar ook vrij gemakkelijk. Als je weet wat voor hypotheek je nodig hebt, hoef je alleen de hypotheekaanvraag in te dienen en de juiste documenten op te sturen. Bij de bank of een hypotheekadviseur gaat dit wat minder gemakkelijk. Hier moet je meerdere keren langskomen om de juiste hypotheek aan te kunnen vragen.

Het laatste voordeel van het online afsluiten van een hypotheek, is dat het aanvraagproces vrij snel gaat. Je hoeft niet lang te wachten op goedkeuring van de hypotheekaanvraag, maar weet al snel of je de hypotheek van jouw droomhuis wel of niet kunt krijgen.

Wat zijn de valkuilen bij online een hypotheek afsluiten?
Het online afsluiten van een hypotheek is voor veel mensen interessant, maar soms is het beter om naar de bank of de hypotheekadviseur te gaan voor een lening. Sluit je jouw hypotheek online af, dan krijg je namelijk geen enkele begeleiding in het aanvraagproces. Dit is prima als je weet wat je doet, maar niet als je geen kennis hebt over de hypotheekmarkt. Heb je bijvoorbeeld nog nooit een hypotheek aangevraagd, dan kan het verstandig zijn toch naar de bank of een adviseur te gaan. In dit geval krijg je namelijk wel meer begeleiding in het aanvraagproces en hier heb je als leek toch behoefte aan.

Daarnaast heb je bij het online afsluiten van een hypotheek minder keuze in kredietverstrekkers. Niet alle geldverstrekkers hebben de mogelijkheid online een hypotheek te regelen. Hierdoor kan het gebeuren dat je online een hypotheek met minder voordelige rentetarieven kunt afsluiten dan via een hypotheekadviseur of de bank. Dit betekent dat je niet goedkoper uit bent met jouw online aanvraag, maar juist meer geld betaalt voor het online hypotheek afsluiten.

Wie kan er online een hypotheek afsluiten?
In feite kan vrijwel iedereen online een hypotheek afsluiten. Wel is het de vraag of het online afsluiten van een hypotheek de beste keuze is voor jou. Heb je veel kennis met betrekking tot de woningmarkt, ken je alle ins en outs van het afsluiten van een hypotheek en weet je precies waar je aan begint? Dan kun je best zelf een hypotheek afsluiten. Heb je nog nooit een hypotheek afgesloten en heb je geen idee hoe dit werkt, dan is het online afsluiten van een hypotheek wellicht minder verstandig.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat ZZP’ers niet altijd een hypotheek aan kunnen vragen via het internet. Alleen als je al langer dan 3 jaar actief bent als ZZP’er en kunt laten zien dat je al deze tijd een stabiel inkomen hebt gehad, kun je online een hypotheek krijgen. Ben je korter dan 3 jaar actief als ZZP’er of kun je geen stabiele cijfers laten zien? Dan kun je jouw hypotheek niet online afsluiten.

Tot slot is het bij de meeste aanbieders van online hypotheken niet mogelijk een tweede hypotheek aan te vragen voor onroerend goed kopen. Wil je een tweede hypotheek op jouw naam zetten, dan ben je al snel aangewezen op de bank of de hypotheekadviseur. Ook als je een hypotheek wil aanvragen voor een recreatiepand of een zakelijk pand, ben je aangewezen op de bank of de hypotheekadviseur. Een goedkoop huis kopen met een online hypotheek is dus niet altijd mogelijk.

Hoe sluit je een online hypotheek af?
Wil je zelf een hypotheek regelen, dan ga je eerst op zoek naar een kredietverstrekker die online hypotheken aanbiedt. In Nederland zijn er diverse kredietverstrekkers die online hypotheken aanbieden, waaronder MoneYou, Allianz, Argenta en Aegon. Daarnaast zijn er diverse websites die online hypotheken verkopen, waaronder Independer en Hypotheek24.nl. Deze bedrijven zijn geen kredietverstrekkers, maar helpen je online hypotheken te vergelijken en de beste online hypotheek zelf af te sluiten.

Heb je een geschikte kredietverstrekker gevonden, dan bereken je welk krediet je voor jouw droomhuis kunt krijgen. Je kunt je maximale hypotheek aanvragen, maar je kunt er ook voor kiezen minder te lenen. Om jouw hypotheekaanvraag in te dienen, stuur je allerlei documenten op naar de kredietverstrekker. Je hoeft niet zelf uit te zoeken welke documenten dit zijn, want de kredietverstrekker zal zelf aangeven welke documenten je op moet sturen. Na het opsturen van de juiste documenten, wordt jouw aanvraag in behandeling genomen. Vervolgens hoor je of je wel of geen online hypotheek krijgt.

Je kunt veel geld besparen door middel van online hypotheek regelen, maar dit is niet altijd verstandig. Wij raden je aan alleen een online hypotheek af te sluiten als je voldoende kennis omtrent hypotheken hebt. Stel jezelf een paar kritische vragen over de woningmarkt en de verschillende soorten hypotheken en je komt er vanzelf achter of je genoeg kennis hebt. Twijfel je of je voldoende kennis hebt om zelf jouw hypotheek af te sluiten? Dan kun je wellicht toch beter naar de bank of de hypotheekadviseur gaan voor jouw hypotheek. Het is namelijk zonde om honderden euro’s te betalen voor een online hypotheek, om er uiteindelijk achter te komen dat je er toch niet uit komt.